suplementy diety bez tajemnic

Proszek „BLUEBERRY” czarna jagoda

Proszek „BLUEBERRY” czarna jagoda w formie proszek zawiera w sk艂adzie Sorbinian potasu, Kwas jab艂kowy, Karagen, Czarna bor贸wka, M膮ka kukurydziana, Soja czarna, lekka lecytyna sojowa, W臋glan wapnia, Ksylitol, Marchew, Polyfruktoza, bia艂ka z orzeszk贸w arachidych, bor贸wka liofilizowana. Ten suplement diety zg艂oszono do rejestracji w roku 2018. Jego status w rejestrze to: weryfikacja w toku. suplement diety Proszek „BLUEBERRY” czarna jagoda zosta艂 wyprodukowany przez WORLD (TIANJIN) NUTRITION&HEALTH FOOD CO., LTD, oraz zg艂osi艂a go do rejestracji firma GREEN WORLD.

  • Informacje o suplemencie

    Sk艂ad: Sorbinian potasu, Kwas jab艂kowy, Karagen, Czarna bor贸wka, M膮ka kukurydziana, Soja czarna, lekka lecytyna sojowa, W臋glan wapnia, Ksylitol, Marchew, Polyfruktoza, bia艂ka z orzeszk贸w arachidych, bor贸wka liofilizowana
    Forma: proszek
    Kwalfikacja: s - suplement diety
    Status produktu: weryfikacja w toku

    Rok zg艂oszenia: 2018
    Producent: WORLD (TIANJIN) NUTRITION&HEALTH FOOD CO., LTD
    Rejestruj膮cy: GREEN WORLD
    Dodatkowe informacje:

  • Informacje o sk艂adnikach suplementu

    Uwaga! Poni偶sze informacje nie stanowi膮 informacji z ulotki produktu. S膮 to definicje encyklopedyczne dotycz膮ce poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w suplementu diety, nie s膮 one bezpo艣rednio powi膮zane z produktem. Nie mog膮 one zast膮pi膰 informacji z ulotki, czy te偶 porady lekarza lub farmaceuty. S膮 to jedynie informacje pomocnicze.

    sorbinian potasu - Sorbinian potasu (E202) 鈥 organiczny zwi膮zek chemiczny, s贸l potasowa kwasu sorbowego. Jego zakres stosowania i w艂a艣ciwo艣ci s膮 prawie takie same, jak dla kwasu sorbowego, jednak forma potasowa (oraz inne jego sole) jest lepiej rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne dzienne spo偶ycie wynosi 25 mg/kg cia艂a. Sorbinian potasu jest u偶ywany jako 艣rodek konserwuj膮cy do 偶ywno艣ci, zw艂aszcza pieczywa, ser贸w i sernik贸w (oraz innych ciast i wypiek贸w), wina, napoj贸w gazowanych oraz czekolady. Poza przemys艂em spo偶ywczym stosuje si臋 go do kosmetyk贸w i papieros贸w. Zwi膮zek ten jest cz臋sto u偶ywany razem z benzoesanem sodu[potrzebny przypis]. U niekt贸rych os贸b zwi膮zek ten mo偶e wywo艂ywa膰 reakcje alergiczne, podra偶nienia sk贸ry, astm臋 oraz problemy behawioralne.

    kwas jab艂kowy - Kwas jab艂kowy (kwas hydroksybursztynowy, 艂ac. Acidum malicum, E296) 鈥 organiczny zwi膮zek chemiczny, 伪-hydroksykwas dikarboksylowy wyst臋puj膮cy m.in. w jab艂kach i rabarbarze. Jest produktem ubocznym metabolizmu w臋glowodan贸w. Jego forma zjonizowana (jab艂czan) wyst臋puje jako produkt po艣redni w cyklu kwasu cytrynowego (cyklu Krebsa). Zawiera jedno centrum stereogeniczne i jego cz膮steczka jest chiralna. Naturalnie wyst臋puje enancjomer o konfiguracji L (konfiguracja absolutna S), wykazuj膮cy skr臋calno艣膰 w艂a艣ciw膮 [伪]20D = 鈭2,9掳. Syntetyczny kwas jab艂kowy jest racematem. Podczas ogrzewania bez dost臋pu powietrza ulega dehydratacji do mieszaniny kwasu fumarowego i kwasu maleinowegoStosuje si臋 go w przemy艣le spo偶ywczym jako konserwant oraz w przemy艣le farmaceutycznym.

    karagen - Karagen 鈭 rodzaj polisacharyd贸w ekstrahowanych z czerwonych wodorost贸w zawieraj膮cych w swej strukturze liczne grupy siarczanowe. Stanowi膮 surowiec spo偶ywczy u偶ywany do wytwarzania galaret i 偶eli. W jego sk艂ad wchodzi przede wszystkim 艣luz, kt贸rego g艂贸wnym sk艂adnikiem jest karagenina, a tak偶e inne polisacharydy i niewielkie ilo艣ci jodu oraz bromu. Karagen odznacza si臋 du偶膮 aktywno艣ci膮 biologiczn膮 (jest m.in. immunostymulatorem). Surowcem do produkcji karagenu jest chrz膮stnica k臋dzierzawa, krasnorost okre艣lany potocznie jako mech irlandzki (Chondrus crispus). Symbol karagenu jako dodatku do 偶ywno艣ci to E407.

    czarna bor贸wka - Bor贸wka czarna (Vaccinium myrtillus L.) 鈥 gatunek ro艣liny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czarna jagoda, czernica. Ro艣lina jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce P贸艂nocnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest pospolita zar贸wno na nizinach, jak i w g贸rach. Jest wykorzystywana szeroko jako ro艣lina jadalna i lecznicza. Znaczenie gospodarcze bor贸wki czarnej pozostaje wysokie mimo silnej konkurencji znacznie bardziej plennych bor贸wek p贸艂nocnoameryka艅skich (g艂贸wnie bor贸wki wysokiej), kt贸rych owoce maj膮 ubo偶szy sk艂ad chemiczny od czernicy.

    m膮ka kukurydziana - M膮ka kukurydziana 鈥 rodzaj m膮ki otrzymywany ze zmielonych ziaren kukurydzy. Zawiera du偶o skrobi, b艂onnika, potasu i magnezu oraz witaminy E, B, A. Nie zawiera glutenu. Jest lekkostrawna i dlatego u偶ywana do wyrob贸w przeznaczonych dla dzieci i rekonwalescent贸w. Dzi臋ki lekko 偶贸艂tawemu odcieniowi nadaje potrawom 偶贸艂t膮 barw臋. U偶ywana jest jako zag臋szczacz oraz zast臋pnik m膮ki pszennej. Mo偶na z niej wykonywa膰 ciasta, pieczywo, kluski czy nale艣niki.

    soja czarna - Soja warzywna, s. ow艂osiona, s. zwyczajna (Glycine max (L.) Merr. 鈥 gatunek ro艣liny jednorocznej nale偶膮cy do rodziny bobowatych. Pochodzi z po艂udniowo-wschodniej Azji. W Polsce jest rzadko uprawiana, czasami przej艣ciowo dziczej膮ca.

    lekka lecytyna sojowa - Czekolada r贸偶owa (czekolada rubinowa) 鈥 czekolada o r贸偶owym kolorze i owocowym lekko kwa艣nym smaku, kt贸ra pojawi艂a si臋 na rynku w 2017 roku.

    w臋glan wapnia - W臋glan wapnia (E170) 鈥 nieorganiczny zwi膮zek chemiczny, s贸l kwasu w臋glowego i wapnia.

    ksylitol - Ksylitol (z gr. 尉蠉位慰谓 鈥榙rewno鈥), cukier brzozowy, E967, C5H12O5 鈥 organiczny zwi膮zek chemiczny, pi臋ciow臋glowy alkohol polihydroksylowy o s艂odkim smaku (cukrol), zredukowana pochodna ksylozy. Stosowany w przemy艣le spo偶ywczym do s艂odzenia jako zamiennik cukru (s艂odzik), g艂贸wnie gum do 偶ucia i cukierk贸w ze wzgl臋du na dzia艂anie przeciwpr贸chnicze. Zalecany r贸wnie偶 dla diabetyk贸w, poniewa偶 jest metabolizowany z niewielkim udzia艂em insuliny. Ma wielokrotnie ni偶szy indeks glikemiczny (IG:8) ni偶 glukoza (IG:100) czy sacharoza (IG:70). FDA uzna艂o ksylitol za substancj臋, kt贸ra nie wywo艂uje pr贸chnicy. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie okre艣li艂o g贸rnej granicy spo偶ycia (ADI 鈥 dopuszczalna dzienna dawka) i jednocze艣nie stwierdzi艂o, 偶e wcze艣niejsze niekorzystne wyniki bada艅 na zwierz臋tach przeprowadzone w latach 70. XX w. nie maj膮 zastosowania dla ludzi. Ksylitol wytwarza si臋 naturalnie w organizmie cz艂owieka w ilo艣ci ok. 15 g dziennie w procesach trawienia. Jego spo偶ycie mo偶e sprzyja膰 likwidacji p艂ytki naz臋bnej, jak r贸wnie偶 np. pomaga膰 w leczeniu zaka偶enia jamy ustnej dro偶d偶akowcami z rodzaju Candida (w przeciwie艅stwie do cukr贸w takich jak sacharoza, glukoza czy galaktoza). Natomiast u ps贸w ksylitol mo偶e powodowa膰 powa偶ne uszkodzenie w膮troby, a nawet 艣mier膰. Spo偶ycie ksylitolu w ilo艣ci >100 mg/kg masy cia艂a wywo艂uje u psa wydzielanie du偶ych ilo艣ci insuliny, prowadz膮c w konsekwencji do znacznego obni偶enia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii).

    marchew - Marchew (Daucus L. 1753) 鈥 rodzaj ro艣lin z rodziny selerowatych. Rodzaj liczy w zale偶no艣ci od uj臋cia od ok. 22鈥28 gatunk贸w do ok. 44鈥60. W tym drugim wypadku w艂膮czane s膮 tu rodzaje: Agrocharis, Margotia, Melanoselinum, Pseudorlaya, Turgenia. Ro艣liny te wyst臋puj膮 na wszystkich kontynentach, ale centrum zr贸偶nicowania stanowi Europa, po艂udniowo-zachodnia i 艣rodkowa Azja, zw艂aszcza obszar 艣r贸dziemnomorski. W Polsce ro艣nie dziko podgatunek typowy marchwi zwyczajnej D. carota subsp. carota i w uprawie marchew zwyczajna jadalna D. carota subsp. sativus. Uprawiana i przej艣ciowo dziczej膮ca jest poza tym tak偶e marchew z艂ocista D. aureus. Wa偶n膮 ro艣lin膮 u偶ytkow膮 jest marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp. carota) rosn膮cy tak偶e w Europie uznawany jest za truj膮cy. Podgatunek jadalny (subsp. sativus) udomowiony zosta艂 w Afganistanie. Ro艣lina spo偶ywana jest jako warzywo na surowo i przetworzona, tak偶e stosowana jest do wyrobu ciast. Jadane s膮 korzenie, kt贸re w popularnych wsp贸艂cze艣nie odmianach maj膮 kolor pomara艅czowy, a dawnej i w mniej popularnych odmianach lub w r贸偶nych regionach uprawiane s膮 ro艣liny o korzeniach barwy 偶贸艂tej, bia艂ej lub ciemnoczerwonej (te ostatnie s膮 szczeg贸lnie popularne np. w Indiach). Ro艣lina wykorzystywana jest tak偶e jako pastewna. Korzenie po upieczeniu wykorzystywane by艂y jako substytut kawy. Olejek uzyskiwany z owoc贸w u偶ywany jest do aromatyzowania likier贸w i w kosmetyce.

    (藕r贸d艂o informacji o sk艂adnikach: Wikipedia)

Tagi:  ,
{{ reviewsOverall }} / 5 Ocena u偶ytkownik贸w (0 g艂osy)
Cena0
Skuteczno艣膰0
Dzia艂ania uboczne0
Opinie klient贸w Dodaj swoj膮 opini臋
Sortuj po:

Dodaj pierwsz膮 opini臋 o tym produkcie.

Zweryfikowany
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Poka偶 wi臋cej
{{ pageNumber+1 }}
Dodaj swoj膮 opini臋