suplementy diety bez tajemnic

Koenzym Q10 + witamina E

Koenzym Q10 + witamina E w formie kapsu艂ka zawiera w sk艂adzie koenzym Q10, witamina E, olej sojowy, wosk pszczeli. Ten suplement diety zg艂oszono do rejestracji w roku 2013. Jego status w rejestrze to: 0. suplement diety Koenzym Q10 + witamina E zosta艂 wyprodukowany przez Theseus Trading LLC USA, oraz zg艂osi艂a go do rejestracji firma Proness Anita Karwacka-R贸zga Legnica.

  • Informacje o suplemencie

    Sk艂ad: koenzym Q10, witamina E, olej sojowy, wosk pszczeli
    Forma: kapsu艂ka
    Kwalfikacja: S - Suplement diety
    Status produktu: UWAGA! Nieznany status

    Rok zg艂oszenia: 2013
    Producent: Theseus Trading LLC USA
    Rejestruj膮cy: Proness Anita Karwacka-R贸zga Legnica
    Dodatkowe informacje: firma zrezygnowa艂a z wprowadzania do obrotu

  • Informacje o sk艂adnikach suplementu

    Uwaga! Poni偶sze informacje nie stanowi膮 informacji z ulotki produktu. S膮 to definicje encyklopedyczne dotycz膮ce poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w suplementu diety, nie s膮 one bezpo艣rednio powi膮zane z produktem. Nie mog膮 one zast膮pi膰 informacji z ulotki, czy te偶 porady lekarza lub farmaceuty. S膮 to jedynie informacje pomocnicze.

    koenzym q10 - Ubichinon, koenzym Q10 鈥 organiczny zwi膮zek chemiczny z grupy chinon贸w, wyst臋puj膮cy w mitochondriach kom贸rek ro艣linnych i zwierz臋cych. Jest odpowiedzialny za przenoszenie elektron贸w w 艂a艅cuchu oddechowym. Po przy艂膮czeniu elektron贸w swobodnie porusza si臋 w wewn臋trznej b艂onie mitochondrialnej umo偶liwiaj膮c transport elektron贸w mi臋dzy kompleksami bia艂ek 艂a艅cucha oddechowego, kt贸re wbudowane s膮 w wewn臋trzn膮 b艂on臋 mitochondrialn膮. Przenosi elektrony mi臋dzy dehydrogenaz膮 NADH (kompleks I), wzgl臋dnie reduktaz膮 bursztynian-koenzym-Q (kompleks II) na kompleks cytochrom贸w bc1, jest wi臋c miejscem zej艣cia si臋 dr贸g elektron贸w pochodz膮cych z NADH oraz FADH2. Ubichinon stosowany jest jako kosmetyk i suplement diety.

    witamina e - Witamina E 鈥 grupa organicznych zwi膮zk贸w chemicznych, w sk艂ad kt贸rej wchodz膮 tokoferole i tokotrienole, pe艂ni膮cych w organizmie funkcj臋 niezb臋dnego sk艂adnika pokarmowego, rozpuszczalnej w t艂uszczach witaminy. Ich wsp贸ln膮 cech膮 jest dwupier艣cieniowy szkielet 6-chromanolu oraz 艂a艅cuch boczny zbudowany z 3 jednostek izoprenowych. Stosowana jako dodatek do 偶ywno艣ci o numerze E306 (ponadto syntetyczne tokoferole nosz膮 numery E307-309). Witamina E wyst臋puje w postaci o艣miu kongener贸w: czterech tokoferoli o nasyconym 艂a艅cuchu bocznym i czterech analogicznych tokotrienoli posiadaj膮cych w 艂a艅cuchu bocznym 3 wi膮zania podw贸jne. W obu grupach wyr贸偶nia si臋 4 formy: 伪, 尾, 纬 i 未, r贸偶ni膮ce si臋 liczb膮 podstawnik贸w metylowych przy pier艣cieniu fenylowym. Ka偶da z 8 form witaminy E wykazuje nieco inn膮 aktywno艣膰 biologiczn膮. W organizmie cz艂owieka najistotniejsz膮 rol臋 pe艂ni 伪-tokoferol. Do naturalnych 藕r贸de艂 witaminy E nale偶膮: nasiona s艂onecznika, migda艂y, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, oleje (s艂onecznikowy, szafranowy), pomidory, botwina, suszone morele, szpinak.

    olej sojowy - Olej sojowy 鈥 rodzaj oleju ro艣linnego wytwarzany przez t艂oczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemy艣le spo偶ywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilo艣ci kwasu linolowego, kt贸ry przywraca sk贸rze poziom w艂a艣ciwego nawil偶enia), chemicznym (do produkcji lakier贸w i farb) oraz jako biopaliwo.

    wosk pszczeli - Wosk pszczeli (wosk 偶贸艂ty, 艂ac. Cera flava) 鈥 wydzielina gruczo艂贸w woskowych pszcz贸艂 s艂u偶膮ca im do budowania plastr贸w w ulu. Gruczo艂y woskowe pszcz贸艂 znajduj膮 si臋 na spodniej cz臋艣ci odw艂oka pszczo艂y robotnicy. Produkcja wosku zale偶y od jej wieku. Najwi臋ksza jest w trzecim tygodniu 偶ycia pszczo艂y. W temperaturze pokojowej jest cia艂em sta艂ym. Topi si臋 przy 62-72 掳C (w zale偶no艣ci od sk艂adu). Jego ci臋偶ar w艂a艣ciwy wynosi 0,954-0.969 g /cm鲁. Wydzielony na powierzchni odw艂oka pszczo艂y ma barw臋 bia艂aw膮 i jest nieco przezroczysty. Ciemniejsze zabarwienie wosku plastra spowodowane jest domieszk膮 kitu pszczelego oraz zanieczyszczeniami. W miar臋 up艂ywu czasu wosk w plastrze zmienia barw臋 na ciemno偶贸艂t膮 a nawet ciemnobr膮zow膮. W przemy艣le spo偶ywczym posiada oznaczenie E-901. Syntetyczny wosk pszczeli jest wysoce rafinowanym produktem ropy naftowej.

    (藕r贸d艂o informacji o sk艂adnikach: Wikipedia)

Tagi:  ,
{{ reviewsOverall }} / 5 Ocena u偶ytkownik贸w (0 g艂osy)
Cena0
Skuteczno艣膰0
Dzia艂ania uboczne0
Opinie klient贸w Dodaj swoj膮 opini臋
Sortuj po:

Dodaj pierwsz膮 opini臋 o tym produkcie.

Zweryfikowany
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Poka偶 wi臋cej
{{ pageNumber+1 }}
Dodaj swoj膮 opini臋