suplementy diety bez tajemnic

Garlic Max

Suplement diety Garlic Max (kapsu艂ki) sk艂adaj膮cy si臋 z: Olej z czosnku pospolitego, Olej z nasion s艂onecznika, Lecytyny (s艂onecznikowa), Karmel, 呕贸艂ty wosk pszczeli, Woda, Glicerol, 呕elatyna, Ekstrakt z li艣ci pietruszki zwyczajnej. Zarejestrowano go w 2019 roku. Jego stan w rejestrze to: weryfikacja w toku. suplement diety Garlic Max zosta艂 wyprodukowany przez suplementu diety, oraz zg艂oszony do rejestracji przez Polfit Sp. zo.o..

  • Informacje o suplemencie

    Sk艂ad: Olej z czosnku pospolitego, Olej z nasion s艂onecznika, Lecytyny (s艂onecznikowa), Karmel, 呕贸艂ty wosk pszczeli, Woda, Glicerol, 呕elatyna, Ekstrakt z li艣ci pietruszki zwyczajnej
    Forma: kapsu艂ki
    Kwalfikacja: s - suplement diety
    Status produktu: weryfikacja w toku

    Rok zg艂oszenia: 2019
    Producent: Perfect Nutrition
    Rejestruj膮cy: Polfit Sp. zo.o.
    Dodatkowe informacje:

  • Informacje o sk艂adnikach suplementu

    Uwaga! Poni偶sze informacje nie stanowi膮 informacji z ulotki produktu. S膮 to definicje encyklopedyczne dotycz膮ce poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w suplementu diety, nie s膮 one bezpo艣rednio powi膮zane z produktem. Nie mog膮 one zast膮pi膰 informacji z ulotki, czy te偶 porady lekarza lub farmaceuty. S膮 to jedynie informacje pomocnicze.

    olej z czosnku pospolitego - Olejek eteryczny (艂ac. oleum aetherium, oleum aethereum) 鈥 ciek艂a, lotna substancja zapachowa, znajduj膮ca si臋 najcz臋艣ciej w specjalnych kom贸rkach tkanki wydzielniczej ro艣lin. Takie kom贸rki s膮 charakterystyczne dla ro艣lin olejkodajnych, na przyk艂ad gatunk贸w z rodziny sosnowatych, jasnotowatych, mirtowatych, rutowatych i baldaszkowatych. Pod wzgl臋dem sk艂adu olejek jest mieszanin膮 rozmaitych zwi膮zk贸w chemicznych, jak ketony, aldehydy, alkohole, estry, laktony, terpeny, oraz innych zwi膮zk贸w organicznych, w tym zawieraj膮cych azot i siark臋 zwi膮zk贸w o nieprzyjemnym zapachu (aminy, tiole). Do po艂owy XX wieku olejki by艂y uwa偶ane przez botanik贸w za produkt odpadowy przemiany materii, niemaj膮cy wp艂ywu na rozw贸j ro艣lin. Sytuacja uleg艂a zmianie z chwil膮 opublikowania pracy Gottfrieda Fraenkla (1959), kt贸ry stwierdzi艂, 偶e metabolity wt贸rne decyduj膮 o 偶ywieniowych zachowaniach owad贸w. Spostrze偶enie zapocz膮tkowa艂o intensywny rozw贸j bada艅 w dziedzinie ekologii, dotycz膮cych koewolucji biochemicznej zwierz膮t i ro艣lin oraz roli substancji semiochemicznych w kszta艂towaniu struktury wsp贸艂czesnych ekosystem贸w. Olejki lotne pozyskuje si臋 na skal臋 przemys艂ow膮 ze 艣wie偶ych b膮d藕 suszonych ro艣lin. S膮 wyodr臋bniane z odpowiedniego surowca ro艣linnego najcz臋艣ciej przez destylacj臋 z par膮 wodn膮 lub ekstrakcj臋. S膮 stosowane, wraz z innymi substancjami zapachowymi, w perfumiarstwie (perfumy, woda kolo艅ska). Olejki lub ca艂e ro艣liny olejkodajne s膮 te偶 wykorzystywane jako przyprawy, 艣rodki terapeutyczne (zio艂olecznictwo) oraz w aromaterapii.

    olej z nasion s艂onecznika - Olej s艂onecznikowy 鈥 spo偶ywczy olej ro艣linny wytwarzany z nasion s艂onecznika. S艂onecznik sprowadzili do Europy Hiszpanie oko艂o 1500 roku. Technologi臋 wyt艂aczania oleju z nasion s艂onecznika opatentowano w Anglii w 1716 roku. Wykorzystywany jest do produkcji margaryny mi臋kkiej, w gospodarstwie domowym do gotowania i do sa艂atek. Olej s艂onecznikowy nierafinowany ma temperatur臋 dymienia 107 掳C i nie nale偶y go podgrzewa膰 do tej temperatury. Olej s艂onecznikowy rafinowany ma temperatur臋 dymienia 227 掳C, zbli偶on膮 do innych olei ro艣linnych, wobec czego mo偶e by膰 bezpiecznie wykorzystywany do sma偶enia potraw. Olej s艂onecznikowy jest poddawany rafinacji by pozbawi膰 go zapachu i zm臋tnienia jest te偶 poddawany winteryzacji (wymra偶aniu) w celu zapobiegania zm臋tnieniu.

    lecytyny s艂onecznikowa - Olej s艂onecznikowy 鈥 spo偶ywczy olej ro艣linny wytwarzany z nasion s艂onecznika. S艂onecznik sprowadzili do Europy Hiszpanie oko艂o 1500 roku. Technologi臋 wyt艂aczania oleju z nasion s艂onecznika opatentowano w Anglii w 1716 roku. Wykorzystywany jest do produkcji margaryny mi臋kkiej, w gospodarstwie domowym do gotowania i do sa艂atek. Olej s艂onecznikowy nierafinowany ma temperatur臋 dymienia 107 掳C i nie nale偶y go podgrzewa膰 do tej temperatury. Olej s艂onecznikowy rafinowany ma temperatur臋 dymienia 227 掳C, zbli偶on膮 do innych olei ro艣linnych, wobec czego mo偶e by膰 bezpiecznie wykorzystywany do sma偶enia potraw. Olej s艂onecznikowy jest poddawany rafinacji by pozbawi膰 go zapachu i zm臋tnienia jest te偶 poddawany winteryzacji (wymra偶aniu) w celu zapobiegania zm臋tnieniu.

    karmel - Karmel alkaliczny, karmel prosty, karmel klasy I (tzw. cukier palony, E150a) 鈥 cukier spo偶ywczy poddany dzia艂aniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji, w wyniku czego uzyskuje on charakterystyczn膮 br膮zow膮 (karmelow膮) barw臋. Po ostygni臋ciu przybiera szklist膮 posta膰 i mo偶e by膰 u偶ywany do dekoracji potraw. Jest g艂贸wnym sk艂adnikiem niekt贸rych rodzaj贸w cukierk贸w oraz barwnikiem do napoj贸w typu cola, a tak偶e ciemnego pieczywa, czekolad, lod贸w, d偶em贸w i jogurt贸w. Spo偶ycie du偶ych ilo艣ci karmelu mo偶e powodowa膰 dolegliwo艣ci 偶o艂膮dkowo-jelitowe.

    呕贸艂ty wosk pszczeli - Wosk pszczeli (wosk 偶贸艂ty, 艂ac. Cera flava) 鈥 wydzielina gruczo艂贸w woskowych pszcz贸艂 s艂u偶膮ca im do budowania plastr贸w w ulu. Gruczo艂y woskowe pszcz贸艂 znajduj膮 si臋 na spodniej cz臋艣ci odw艂oka pszczo艂y robotnicy. Produkcja wosku zale偶y od jej wieku. Najwi臋ksza jest w trzecim tygodniu 偶ycia pszczo艂y. W temperaturze pokojowej jest cia艂em sta艂ym. Topi si臋 przy 62-72 掳C (w zale偶no艣ci od sk艂adu). Jego ci臋偶ar w艂a艣ciwy wynosi 0,954-0.969 g /cm鲁. Wydzielony na powierzchni odw艂oka pszczo艂y ma barw臋 bia艂aw膮 i jest nieco przezroczysty. Ciemniejsze zabarwienie wosku plastra spowodowane jest domieszk膮 kitu pszczelego oraz zanieczyszczeniami. W miar臋 up艂ywu czasu wosk w plastrze zmienia barw臋 na ciemno偶贸艂t膮 a nawet ciemnobr膮zow膮. W przemy艣le spo偶ywczym posiada oznaczenie E-901. Syntetyczny wosk pszczeli jest wysoce rafinowanym produktem ropy naftowej.

    woda - Woda (tlenek wodoru; nazwa systematyczna IUPAC: oksydan) 鈥 zwi膮zek chemiczny o wzorze H2O, wyst臋puj膮cy w warunkach standardowych w stanie ciek艂ym. W stanie gazowym wod臋 okre艣la si臋 mianem pary wodnej, a w sta艂ym stanie skupienia 鈥 lodem. S艂owo 鈥瀢oda鈥 jako nazwa zwi膮zku chemicznego mo偶e si臋 odnosi膰 do ka偶dego stanu skupienia. Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Wi臋kszo艣膰 (oko艂o 97,38%) wyst臋puj膮cej na Ziemi wody jest 鈥瀞艂ona鈥, to znaczy zawiera du偶o rozpuszczonych soli, g艂贸wnie chlorku sodu. W naturalnej wodzie rozpuszczone s膮 gazy atmosferyczne, z kt贸rych w najwi臋kszym st臋偶eniu znajduje si臋 dwutlenek w臋gla. Woda naturalna w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zosta膰 uzdatniona. Proces uzdatniania wody dotyczy zar贸wno wody pitnej, jak i przemys艂owej.

    glicerol - Gliceryna, glicerol (艂ac. glycerolum) 鈥 organiczny zwi膮zek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwa艂y alkohol tr贸jwodorotlenowy (triol).

    呕elatyna - 呕elatyna (ATC: B 05 AA 06) 鈥 naturalne rozpuszczalne bia艂ko, 偶eluj膮ce lub nie偶eluj膮ce, uzyskane w wyniku cz臋艣ciowej hydrolizy kolagenu pochodz膮cego z ko艣ci, sk贸ry i sk贸rek oraz 艣ci臋gien zwierz膮t. Sk艂ada si臋 z glicyny, proliny i hydroksyproliny. Rozpuszczona w wodzie tworzy zol liofilowy (uk艂ad koloidalny), 艂atwo przechodz膮cy w 偶el, je艣li temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka. 呕elatyna ma szerokie zastosowanie zar贸wno w kuchni, jak i w przemy艣le spo偶ywczym. Stosowana jest jako emulgator oraz 艣rodek 偶eluj膮cy, a tak偶e jako zag臋szczacz w licznych farmaceutykach i kosmetykach. W preparatach leczniczych cz臋sto stanowi g艂贸wny sk艂adnik otoczki kapsu艂ek. U偶ywana jest tak偶e do produkcji emulsji 艣wiat艂oczu艂ych. Jest r贸wnie偶 lekiem (gelatin succinylated) zapobiegaj膮cym i lecz膮cym bezwzgl臋dn膮 i wzgl臋dn膮 hipowolemi臋, zapobiegaj膮cym hipotensji, stosowanym w hemodylucji i kr膮偶eniu pozaustrojowym. 呕elatyn臋 stosuje si臋 tak偶e w kulkach do gry w paintball 鈥 kulka jest 偶elatynow膮 skorupk膮 wype艂nion膮 farb膮, kt贸ra po rozbiciu o cel pozostawia na nim 艣lad.

    ekstrakt z li艣ci pietruszki zwyczajnej - Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) 鈥 gatunek byliny (w uprawie jako ro艣lina dwuletnia lub jednoroczna) nale偶膮cy do rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowych). Jest warzywem, przypraw膮 i ro艣lin膮 lecznicz膮 znan膮 zwykle tylko pod nazw膮 rodzajow膮, jako czosnek. Pochodzi z Azji 艢rodkowej, sk膮d rozprzestrzeniony zosta艂 jako ro艣lina uprawna do Europy i p贸艂nocnej Afryki, z czasem trafi艂 na inne kontynenty. Rozprzestrzeniany w postaci rozmna偶anych wegetatywnie kultywar贸w, pochodz膮cych od dziko rosn膮cych w Azji po艂udniowo-zachodniej ro艣lin, opisywanych jako gatunek Allium longicuspis Rgl.

    (藕r贸d艂o informacji o sk艂adnikach: Wikipedia)

Tagi:  , , ,
{{ reviewsOverall }} / 5 Ocena u偶ytkownik贸w (0 g艂osy)
Cena0
Skuteczno艣膰0
Dzia艂ania uboczne0
Opinie klient贸w Dodaj swoj膮 opini臋
Sortuj po:

Dodaj pierwsz膮 opini臋 o tym produkcie.

Zweryfikowany
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Poka偶 wi臋cej
{{ pageNumber+1 }}
Dodaj swoj膮 opini臋